Werk verlicht – 5 tips voor verlichting op je (thuis)kantoor

Zit je -net als veel van je collega’s- nog steeds regelmatig thuis te werken? Nu het buiten steeds lichter wordt merk je goed wat licht doet voor je productiviteit. Je krijgt meer energie van zonlicht, dat is een conclusie die we allemaal wel kunnen trekken. Maar hoe pas je dat toe op je werkplek? We zetten de beste tips op een rijtje!

Gebruik zoveel mogelijk natuurlijk licht

Als je veel daglicht in je kamer hebt kun je dat in je voordeel gebruiken. Zet je bureau bijvoorbeeld dichter bij het raam, zodat je zoveel mogelijk van het natuurlijke licht kunt genieten. Als er minder natuurlijk licht beschikbaar is, zorg er dan voor dat je een goede lamp voor op je bureau kiest. Een lamp met een diffuser geeft een mooi, zacht licht. Dit is minder vermoeiend voor uw ogen en zorgt er ook voor dat u schittering op uw computerscherm vermijdt.

Donker of licht

Ga je voor daglicht? Let dan op de veranderende stand van de zon en de positie van je bureau. Fel zonlicht op je scherm is niet ideaal en zorgt ervoor dat je met je ogen gaat knijpen. Is de kamer te donker en heb je alleen een bureaulamp? Dan ga je automatisch dichter op je scherm zitten. Niet ideaal voor een complete werkdag! Je postuur zal ik zo’n situatie ook verslechteren, waardoor je al snel lichamelijke klachten krijgt.

Verlichting in verschillende ruimtes

Naast een goede lichtbron op het bureau is het ook belangrijk dat de rest van de kamer voldoende verlicht is. Als je thuis werkt combineer je vaak verschillende activiteiten in één ruimte. Misschien hebt je een kantoor aan huis en gebruik je dezelfde kamer ook om te lezen of te ontspannen voor de tv.

Het is belangrijk dat elke activiteit het juiste licht heeft. Je kunt dit creëren door verschillende lichtbronnen in dezelfde ruimte te gebruiken. Plaats bijvoorbeeld een vloerlamp naast de bank en zorg ervoor dat er een goede bureaulamp op de werktafel.

Op deze manier kan je de verlichting van de ruimte afstemmen op het licht van buiten en op de activiteit waar je op dat moment mee bezig bent.

Zorg voor de juiste kleurtemperatuur

Niet alleen de hoeveelheid licht is belangrijk, maar ook de kleurtemperatuur. Deze wordt gemeten in Kelvin (afgekort K) en geeft aan hoe ‘warm’ of ‘koud’ een lichtbron overkomt. Een lage Kelvin-waarde betekent dat een lamp een warm licht afgeeft, vergelijkbaar met een kaars. Sfeervol, maar niet geschikt om bij te werken. Een hoge Kelvin-waarde resulteert weer in een koud licht, wat beter past in een operatiekamer of op het kantoor van de belastingdienst.

Over het algemeen kun je in de woonkamer het beste een lichtbron met een lage Kelvin-waarde gebruiken. Dit creëert een gezellige sfeer. Met de led-verlichting die je tegenwoordig tegen scherpe prijzen kunt kopen, bijvoorbeeld bij Budgetlight, kan je de kleurtemperatuur zelf regelen. Voor een thuissituatie ideaal, want je kunt voor ieder gebruik de verlichting zo instellen dat je goed kunt werken.

Kies de juiste lampen

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten energiezuinige lampen op de markt. Denk bijvoorbeeld aan LED-lampen. Alle opties hebben hun eigen voor- en nadelen. Het is daarom is het belangrijk de juiste lamp voor jouw behoeften te kiezen. Als je een lamp wilt die weinig energie verbruikt en lang meegaat, is LED de beste optie. Deze lampen verbruiken tot 90% minder energie dan gloeilampen en kunnen tot 25 keer langer meegaan. Met de energieprijzen van nu is de investering snel terugverdiend!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts

HTC lanceert nieuwe Virtual Reality bril op #CES2016

HTC zet grote stappen op de virtual reality markt met een nieuwe VR-bril. Deze zou comfortabeler moeten zijn en ontwikkelaars kunnen makkelijker applicaties ontwikkelen door koppeling aan het Steam-platform. Hoe dat precies zit, lees je hier.