Review: TomTom MultiSport Cardio, voor de echte sporter 1

Review: TomTom MultiSport Cardio, voor de echte sporter

Ik ben redelijk verslaafd aan sporten: hardlopen, fietsen en de laatste tijd ook zwemmen. Zoals veel sporters wil ik graag weten wat ik gedaan heb, niet obsessief, maar ik vind het toch lekker om te zien waar ik gefietst of gelopen heb, hoever mijn training was en natuurlijk de snelheid.  TomTom’s nieuwe GPS-horloge, de MultiSport Cardio is mijn nieuwe trainingsmaatje voor al deze sporten.

Ik ben niet de enige sporter die dit leuk vindt. Bij mijn hardloopclub lopen veel mensen rond met een smartphone of een GPS-horloge om te zien hoever en hoe snel de training is geweest. Een smartphone lijkt een ideale kandidaat, tenslotte heb je die in veel gevallen waarschijnlijk al en deze heeft voldoende apps (gratis of betaald) waarmee je je training kunt registreren. Tegelijkertijd kan je muziek luisteren en als er iets gebeurt dan kan je iemand bellen om je te helpen.

tomtom 2jpgNaked run

Toch loop ik de laatste tijd steeds vaker zonder smartphone, ik noem dat naked running (zonder technologie). De reden is simpel: hoewel je heel goed een smartphone kunt gebruiken voor je training vind ik het, persoonlijk, gewoon onhandig. De telefoon draag ik om mijn arm en ik moet dan de sport-app instellen, binnen 30 seconden de telefoon in de armband wurmen en dan gaan lopen of fietsen. Dit is voor mij in heel veel gevallen gewoon te veel gedoe. Als ik muziek mee wil dan pak ik mijn oude Apple Shuffle eerder dan mijn telefoon.

Fieten, hardlopen en zwemmen

De sporten die standaard ondersteund worden door de TomTom MultiSport Cardio zijn, zoals gezegd: fietsen, hardlopen en zwemmen. In het geval van hardlopen gaat het zowel om lopen op de band als lopen buiten (GPS). Het zwemmen is zwemmen in zwembaden. Door het invoeren van de badlengte kan afstand en snelheid gemeten worden. Onlangs is een nieuwe mogelijkheid toegevoegd, de optie Freestyle. Door deze buitenactiviteit te selecteren kan je bijvoorbeeld ook wandelen met het horloge. Tijdens het zwemmen kan je hartslag niet gemeten worden.

Ingebouwde hartslagmeter

Een heel opvallende functie van het horloge is de ingebouwde hartslagmeter, die met hetzelfde principe als in het ziekenhuis (die ‘knijper’ op je vinger) je hartslag kan meten. Hierdoor is het dus ook niet nodig om een aparte hartslagband te dragen. Deze technologie zien we eigenlijk alleen bij Mio (waar TomTom waarschijnlijk ook een licentie van heeft). Oorspronkelijk is dit zelfs een uitvinding en patent van Philips Research. Het mooie is dat het horloge alles-in-één is, alleen een aparte cadans-sensor kan er nog aan gekoppeld worden voor jouw fietstrainingen. Met de hartslagmeter kan je trainen in een van de vijf zones: Easy, Fatburn, Endure, Speed of Sprint.

Eenvoudig te bedienen

Wat het belangrijkste is aan dit horloge is, naast het feit dat het werkt, dat het simpel te bedienen is. Je wilt gaan sporten, niet 5 minuten bezig zijn met het instellen van je horloge. TomTom snapt dat en heeft de bediening uiterst simpel gemaakt:

  1. Horloge omdoen;
  2. Op de knop onder het scherm, druk op de rechterkant;
  3. Selecteer je sport;
  4. Bij buitensport: wacht op de satellieten (enkele seconden);
  5. GO!

Wil je een andere training, bijvoorbeeld een interval racing, een afstand- of tijdstraining, dan regel je dat met enkele drukken op de navigatieknop.

2014-07-28 20.12.20Niet meer wachten op satellieten

In de meeste gevallen vindt het horloge de satellieten voor navigatie binnen enkele seconden dankzij de QuickGPSFix technologie. Dat is toch wel een verschil met andere horloges die ik heb gezien waar mijn hardloopmaatjes regelmatig moesten zeggen: “wacht nog even, ik heb nog niet alle satellieten’. Ze stonden dan een beetje te draaien om het horloge zo snel mogelijk de benodigde satellieten voor navigatie te laten vinden.

Regelmatige updates

Met enige regelmaat komen updates uit voor het horloge. Je krijgt dan een mailtje en de volgende keer dat je synchroniseert of het horloge aansluit om op te laden (dat doe je in het dockingstation) worden de nieuwe updates geïnstalleerd. Mijn laatste update bracht de Freestyle-optie in het startmenu. Met een gebruiksduur van ongeveer acht tot tien uur kan je het horloge ook gebruiken voor bijvoorbeeld het wandelen van de Vierdaagse.

Samenwerking

TomTom heeft heel slim gekozen voor samenwerking met een bestaand platform, in dit geval MapMyFitness. Dit is slim omdat mensen die geïnteresseerd zijn in het horloge zeer waarschijnlijk toch wel een site gebruiken (met of zonder app) om hun training bij te houden. Je kunt kiezen om je trainingsdata alleen naar MySports te uploaden of ook naar MapMyFitness. Als je data geüpload is krijg je een overzicht als deze (hier heb ik geprobeerd een eerdere tijd te verbeteren op deze +/- 21 km).  Het horloge laat dan zien hoeveel je voor of achter ligt ten opzichte van een eerdere training.tomtom mysports fiets

Uploaden

Na de training zet je je horloge in het dockingstation en de data wordt geüpload. Op dit moment kan dat ook via Bluetooth en de TomTom app, helaas ondersteunt deze op dit moment alleen nog maar bepaalde iOS-devices (zoals iPhone 4S en hoger). Een versie voor Android zou nog dit jaar moeten verschijnen.

Je kunt ook je data uploaden naar andere sites die een van de volgende veelgebruikte bestandsformaten ondersteunen: .tcx, .kml, .gpx en .fit.

Het mooie van dit soort trainingsregistraties is dat je kunt precies ook kunt zien waar je langzamer gaat. Iets na de 10 km zakte mijn snelheid sterk terug, er stond namelijk een kudde Koninks-paarden op het pad.

Weergave

Op een klein scherm is het moeilijk om veel informatie weer te geven, zeker wanneer je dit combineert met actief sporten. Je kunt per sport kiezen welke primaire gegevens je wilt weergeven (en welke secundaire gegevens). Je kunt, als je bijvoorbeeld aan het rennen bent, door omhoog en omlaag scrollen allerlei gegevens zien zoals afstand, snelheid, gemiddelde snelheid enzovoorts.

Helaas is het niet mogelijk om na het lopen op het horloge te zien hoever en hoe snel de training of wedstrijd was.

Conclusie

Het mooie van het horloge van TomTom is dat er geen overbodige functies in zitten en dat de bediening simpel is. Geen ingebouwde FM radio of MP3-speler maar een horloge dat eenvoudigweg doet wat het moet doen, je training of wedstrijd registreren of je helpen je doelen te bereiken.

Sommige functies zitten wat verstopt op het horloge, het is mogelijk om de kerndata (hoever en hoe snel) van jouw training te zien, dat zie je door de training te selecteren en omhoog te scrollen. Er is geen totaaloverzicht op het horloge van alle trainingen, daarvoor moet je synchroniseren met MySports of een ander platform. Op dat moment heb je dan ook alle data voorhanden. Ook is de prijs is wel aan de stevige kant: € 299 voor de Multisport Cardio.

Ondanks dat heb ik toch een nieuw trainingsmaatje gevonden: de TomTom.

tomtom mysports fiets paarden

1 comment
  1. Als je synct via computer, kun je je resultaten ook direct ‘pushen’ naar bijvoorbeeld endomondo of strava. Door de regelmatige updates wordt het horloge alleen maar beter. De android app is inmiddels ook verschenen. Ik mis nog wel de functionalitieit dat je voor intervallen geen snelheid op kan geven. Zou nog een prima aanvulling zijn. Ik heb het horloge nog met borstband voor de hartslag, maar werkt ook perfect.

Comments are closed.

Related Posts
Review: Teufel iTeufel Air 23
Lees meer

Review: Teufel iTeufel Air

The iTeufel Air is a music streamer that works with Apple’s Airplay. Just as expensive as the previously…