Synology diskstation DS416j

Review: Synology DiskStation DS416j

Tijdens #CES2016 introduceerde Synology de DiskStation DS416j. De afgelopen weken kon ik deze, als NAS-leek, testten. En ik wil er nu best wel een hebben!

De Synology DS416j werd geleverd met twee hard disks van Western Digital. De DS416j biedt plaats aan vier harde schijven. Ik benutte dus twee van de vier bays. In de doos trof ik verder de netvoeding, LAN-kabel en een quick-installation handleiding ‘Welcome note’ genaamd.

De handleiding leek mij wat summier, maar is alleen bedoeld voor het plaatsen van de schijven. Dit was letterlijk kinderspel. Ik liet het mijn zoon van 8 jaar doen op een slome zondagochtend. Deksel eraf, bays eruit, schijven erin, bays erin, deksel dicht en klaar. De connectie met de laptop kwam ook vlotjes tot stand en vervolgens kon het DiskManager installatieprogramma geïnstalleerd.

Hardware

De vier schijven kunnen maximaal een capaciteit hebben van 32TB, 8TB per schijf en een maximaal formaat per volume van 16TB. In de Diskstation zit een dualcore 1,3GHz-processor en een systeemgeheugen van 512MB. Aan de achterzijde vind je aansluitmogelijkheden voor twee USB-poorten (1x USB 2.0 en 1x USB 3.0), voor het aansluiten van externe harde schijven of een printer, en natuurlijk een LAN-poort.

Hoe gebruik je de DiskStation DS416j?

Mijn perceptie van een NAS was dat deze een kopie maakte van je pc of laptop en dan ook nog eens op twee schijven voor de zekerheid. En ook niet meer dan dat. Maar de mogelijkheden zijn veel uitgebreider. Want naast het dupliceren van een map of schijf zijn er vele packages te downloaden waarmee je de DiskStation uitbreidt tot bijvoorbeeld een multimediacenter, bewakingscentrum of host voor je Wordpress website.

Aan de hand van een aantal screenshots wil ik de uitgebreide mogelijkheden van dit DiskStation laten zien.
In het hoofdmenu krijg je al snel een goed overzicht van de mogelijkheden. Packages die je hebt geïnstalleerd, zoals hier bijvoorbeeld ‘Surveillance Station’, vind je hier ook. Voor de ware tweaker kan je de Diskstation naar harte lust tot op de bits en bytes aanpassen (bij wijze van spreken).

De plek om je nas te configureren is het Configuratiescherm. Instellingen voor het delen van bestanden, waaronder het aanmaken en toekennen van rechten aan gebruikers en groepen, systeeminstellingen en toepassingen vind je hier. Ook handig is, onder Connectiviteit, ‘QuickConnect’. Hiermee creëer je een webadres waarmee je vanaf willekeurig welke computer je Diskstation kunt benaderen.

QuickConnect gebruik je om overal verbinding te kunnen maken met je DiskStation. Er wordt een DSM-adres gecreerd en een QuickConnect ID voor als je een app op je smartphone wilt gebruiken.

Conclusie Synology DiskStation DS416J

Dit DiskStation is een nas met uitgebreide mogelijkheden, waarbij vooral de ware tweakers zich kunnen uitleven. Voor de gemiddelde gebruiker zijn de vele opties wellicht iets teveel van het goede, want enige ondersteuning van een goede vriend heeft mij wel op weg geholpen.
De vele packages die je kunt toevoegen zijn een absolute meerwaarde en maken dat de DiskStation je op vele manieren kunnen ondersteunen, van webhosting tot mediacenter en beveiligingsmedewerker. Al met al zou ik dit DiskStation graag toevoegen aan mijn netwerk.

Prijs & Beschikbaarheid

Related Posts