Review: Samsung Galaxy S4 Active 1

Review: Samsung Galaxy S4 Active

De vlaggenschiptelefoon van Samsung (de phablets daargelaten) is op dit moment de Galaxy S4. Daar is nu een bijzondere versie van de krijgen: de Galaxy S4 Active. Dit is het sportieve en stevige neefje van de normale S4. Hoe houdt deze zich in de praktijk? We hebben het ondervonden.

Eerste indruk

De Galaxy S4 Active is stof- en waterdicht (IP67) en is zeer geschikt voor outdoorgebruik. Mijn eerste indruk is dat hij aan de grote kant en redelijk lomp is, maar dat er (fysiek) weinig mis mee kan gaan. Het toestel is dikker en hoger dan nodig voor de schermgrootte (5”), er zijn telefoons die met hetzelfde schermformaat veel kleiner aanvoelen en ogen. In vergelijking met de normale Galaxy S4 is het toestel een ruime mm dikker en grover afgewerkt.

De S4 Active draait momenteel op Android versie 4.2.2 en is net zoals de S4 van plastic en voorzien van een verwisselbare accu en mini SD-slot. De afwerking is gecombineerd met rubber bumpers aan de achterkant en een extra sterk scherm. De telefoon is door deze afwerking steviger, maar de telefoon oogt daardoor ook forser.

In je hand voelt hij groot aan. De aan/uit/standby-knop zit op een prettige plaats, maar de volumeknoppen zitten erg hoog. Hierdoor blijf je schuiven wil je de telefoon met één hand bedienen, dat is lastig.

De micro USB-aansluiting wordt afgedicht met een waterdicht klepje en de batterij-klep is voorzien van een rubberen afscherming. Dit om vocht en stof buiten te houden. Ook is hij voorzien van een fysieke menu-, home- en terugknop, deze moet je wel iets harder indrukken dan tiptoetsen. De combinatie van stevigheid, water/stofdichtheid maakt dat je er gemakkelijk hardhandig mee om kunt en durft te gaan.

USB Klepje op de S4 Active

Hierboven zijn de knoppen en het USB-klepje van de S4 Active te zien, deze moet je steeds afsluiten na het opladen.

De S4 bovenop de S4 Active

Een “normale” Galaxy S4 bovenop de S4 Active

De S4 Active naast de normale S4

Een Galaxy S4 naast de Galaxy S4 Active

Outdoor

Alles is gericht op outdoorgebruik en dat merk je. Je kunt bijvoorbeeld met de volumeknop een “zaklamp” (LED-flitser) inschakelen vanuit standby, het scherm kan in een extra gevoelige stand worden gezet, zodat hij werkt met handschoenen en er is geen AMOLED- maar TFT-scherm gebruikt. Dit biedt minder contrast, maar maakt het scherm vooral goed buiten leesbaar. Er is dus duidelijk gekozen voor buitengebruik boven beeldkwaliteit. Een TFT-scherm in plaats van AMOLED en ook de wat eenvoudiger camera (8MP) maken de telefoon ook nog wat goedkoper dan een normale S4, wat mooi meegenomen is.

Echter, Samsung claimt dat de Galaxy S4 Active waterdicht is, maar geeft hier wel een behoorlijke disclaimer in de handleiding bij. Daarnaast schijnen ze geen garantie te geven bij waterschade. Ik heb het dus ook niet gedurfd de Galaxy S4 Active onder water te houden, maar dat mocht de pret niet drukken…

De praktijk

Ik heb de Galaxy S4 Active meegenomen met mountainbiken om via GPS de gefietste afstand te meten en onderweg foto’s te kunnen maken. Mijn normale smartphone (HTC One) zou ik nooit in het rugvakje van mijn wielershirt durven stoppen, het risico op vocht-, val- of schudschade (bestaat dat?) is te hoog. De Galaxy S4 Active is die dag wél de hele dag geschud en door elkaar gerammeld. Daarnaast is hij door steeds modderiger handen bediend. Er is geen moment geweest dat ik het spannend vond of de Galaxy S4 Active het einde van de dag zou halen.

S4 Active in de modder

Ook is de Galaxy S4 Active meegegaan op wintersport. Met de telefoon heb ik de hele dag via GPS gelogd (met Ski Tracks, tip!). Daarnaast heb ik hem gebruikt om video’s en filmpjes op de piste te maken. Als de telefoon onder de sneeuw komt te zitten, veeg je dat er gewoon af, zonder dat je je zorgen maakt of dit kwaad kan. Handig is verder dat je kunt instellen wat de functie van de volumetoetsen is, zo kon ik daarmee video-opnamen starten en stoppen of foto’s maken.

Samsung Galaxy S4 in de sneeuw

Als je hem wilt gebruiken met handschoenen aan, dan kan dit gewoon! Ik merkte dat unlocken (nauwkeurige coördinatie) lastig was, maar bv. een video-opname starten ging prima. Ik had niet verwacht dat ik een touchscreen kon bedienen door handschoenen heen. Ik heb onderstaande video opgenomen (met handschoenen aan) met de Samsung Galaxy S4 Active, terwijl ik zelf aan het snowboarden was:

http://youtu.be/wNPz7XqMZXE

Tijdens deze praktijktests kwam ik erachter dat je de Galaxy S4 Active niet hoeft te behandelen als een dure gadget. Hoesjes etcetera heb je niet nodig. Het is absoluut een premiumtelefoon, die door zijn stevigheid en hoeveelheid plastic op het eerste gezicht niet zo overkomt. Totdat je ‘m gaat gebruiken. Hij is snel en biedt wat ik verwacht van een nieuwe telefoon. Ook de batterijduur is erg goed: Ik heb hem langere tijd hele dagen intensief gebruikt en steeds gemakkelijk het einde van de dag gehaald.

Software

De Samsung Galaxy S4 Active is snel en responsief, waarbij ik dagelijks gebruik van mijn HTC One als referentie gebruik. Mijn ervaring is dat hij in dagelijks gebruik even snel is. Wel moet je houden van wat Samsung aan haar telefoon toevoegt in de vorm van TouchWiz, de “Samsung-saus” over Android. Dit maakt dat je kinderachtige icoontjes en lettertypen hebt en dat je telefoon “natuur”-geluiden maakt bij het aanraken van het scherm. Gevolg? Dat zette ik als eerste uit. Verder zijn dingen anders ingedeeld, bijvoorbeeld de notification-drawer of het settings-scherm. Ook is de Galaxy S4 Active, net als de normale S4, voorzien van features als Air Gestures, Natuurlijke bewegingen, Handpalmbewegingen, Slim sluimeren, Slim roteren, Slim pauzeren en Slim scrollen, Air View en Spraakopdrachten. Allemaal leuke gimmicks, maar in de praktijk heb ik hier geen gebruik van gemaakt en alles zelfs op een gegeven moment uitgezet (om accu te sparen).

Screenshot_2014-01-19-15-26-39

Je kunt kiezen uit funky lettertypen

Screenshot_2014-01-19-15-17-58

Alle settings staan op een andere plek dan bij een “Vanilla” Android

Screenshot_2014-01-19-15-18-21

Er zijn veel verschillende air gestures

Verder is het toestel ook nog voorzien van de nodige bloatware. Ik noem er een paar(!): ChatOn, Galerij (speciale Samsung versie), Group Play, Muziek (Samsung versie, inclusief Samsung track “Over the Horizon” :D), Optische lezer, S Health, S Memo, S Planner, S Translator, S Voice, Samsung Apps (Samsungs eigen app store), Samsung Go, Samsung Hub, Samsung Link, Story Album, Video (speciale videospeler?), WatchON. Dit soort apps voegen praktisch niets toe en kun je naar mijn mening beter zelf downloaden als je erin geïnteresseerd bent. Je kunt ze niet verwijderen, ookal gebruik je ze niet of heb je er niets aan omdat S Voice bv. niet in het Nederlands werkt.

Tenslotte

Al met al is de Samsung Galaxy S4 Active een telefoon waar ik enthousiaster over ben dan verwacht. Het grote voordeel is dat je er minder voorzichtig mee om hoeft te gaan dan met een “normale” premium smartphone. Je legt hem dus niet per sé zachtjes neer, gebruikt hem met een gerust hart in de regen of neemt hem zelfs mee naar de modder of sneeuw.

Wat ik echter jammer vind is dat hij redelijk bulky is, de telefoon is zeker niet elegant te noemen. Dit staat mij persoonlijk tegen. Ik ben voorzichtig met mijn gadgets, gebruik mijn telefoon meestal binnen of in een kantoorsituatie. Looks vind ik belangrijk en waterdichtheid niet zo. Is het echter belangrijk dat je telefoon het blijft doen, ondanks extremere omstandigheden? Dan is de Galaxy S4 Active juist wél een verstandige keuze, mits TouchWiz en de bijgeleverde apps iets is waar je blij van wordt. Als ik een Samsung Galaxy S4 zou kopen, dan zou ik deze versie nemen ipv de normale S4, door de toegevoegde waarde in robuustheid.

Voordelen

  • Stevig, kan een hoop hebben, je hoeft geen rekening te houden met het toestel, ideaal voor buitengebruik;
  • Verwisselbare accu en mini SD-kaart;
  • Snelle high-end telefoon.

Nadelen

  • Typisch Samsung, veel (overbodige) toeters en bellen;
  • Geen elegant toestel, mist daardoor premium gevoel;
  • Klepje voor USB-aansluiting is even wennen.
2 comments
  1. Ik ben het grotendeels eens met jouw review, en eigenlijk helemaal geen Samsungfan.
    Echter waar kies je voor mooie looks of een stevige outdoor telefoon dei wat kan hebben.
    Hij is overigens echt waterdicht want de mijne is in de sloot beland en werkte na meer dan 5 min onder water te hebben gelegen nog gewoon prima.
    Mvg B Schiks

  2. ik heb deze telefoon ook.
    het is een prima ding.
    helaas is mijn waterdichtje klepje stuk, deze sluit niet meer goed.
    net opgestuurd naar samsung, hopelijk kunnen ze hem maken.
    wat ik alleen niet snap is dat je internet nodig hebt om GPS te kunnen gebruiken, GPS gaat immers via satelieten.
    de lumia telefoon (nokia) werkt wel echt alleen op GPS, lekker mee door polen heen gereden 🙂
    maar ja dat is meer een android ding…

Comments are closed.

Related Posts
Review: Kobo Aura 13
Lees meer

Review: Kobo Aura

Kobo lanceert na de Aura HD nu de Kobo Aura. Een e-reader die zich positioneert tussen de iets…
#videovrijdag: 10 bizarre gadgets uit Japan 18
Lees meer

#videovrijdag: 10 bizarre gadgets uit Japan

Japan staat bekend als één van de meest innovatieve landen, maar soms slaan ze wel een beetje door. In deze video worden je tien bizarre gadgets getoond uit het land van de rijzende zon.