Lazer Genesis LifeBEAM hartslagmeter fietshelm

Review: Lazer Genesis LifeBEAM – fietshelm met hartslagmeter

Veel wielrenners die hun hartslag willen meten om hierop te trainen zijn ‘veroordeeld’ tot een hartslagband om de borst. De Lazer Genesis LifeBEAM meet je hartslag in de helm, maar werkt dat wel? Thijs testte hem op een van zijn tochten.

In het moderne fietsen treedt de technologie in hoge snelheid toe tot de dagelijkse praktijk. Niet langer is dit voorbehouden aan de wielerprof, maar ook voor amateurs komen waardevolle technologische ontwikkelingen in rap tempo beschikbaar. De Lazer Genesis LifeBEAM is zo’n gadget.

LazerHet Belgische Lazer is sinds 1919 fabrikant van helmen voor de professionele en amateurwielrenner. Wielrenners van naam als Richard Virenque en Tom Boonen dragen de producten van Lazer.
De Lazer Genesis Lifebeam is gebaseerd op de Lazer Genesis. Dit is een high-end, lichtgewicht racehelm met een perfecte pasvorm. Voor de Genesis LifeBEAM werkte Lazer samen met het Israëlische LifeBEAM voor de techniek van de hartrate-sensor.

Hartslagmeting zonder hartslagband. Prettig!

Lazer Genesis LifeBEAM sensorHet eerste wat opvalt bij het dragen van de LifeBEAM is dat wat er niet is: een beknellende borstband om de hartslag te meten, zoals het geval is bij vele hartslagmeters. Zeker bij langere fietstochten is zo’n band toch irritant. De LifeBEAM heeft een kleine sensor (ongeveer 1 cm groot, zie foto) aan de binnenkant van de voorkant van de helm. Door deze slim te verzinken in diverse zachte pads voel je hier niets van. De sensor is via twee draden verbonden met de aan de achterzijde ingebouwde, batterij en Bluetooth 4.0 en ANT+ zender. De batterij is op te laden met de bijgeleverde micro-usb-oplader. Ondanks deze extra’s weegt de LifeBEAM met 280 gram niet zwaarder dan de ‘gewone’ Genesis.

De pasvorm van de helm is niet, zoals bij vele budgetmodellen, one-size-fits-all. Ik moest vooraf mijn hoofdomtrek opgeven, zodat ik de juiste maat helm opgestuurd kreeg. En dat merk je zodra je de helm opdoet. Hij sluit goed om het hoofd en is met de draaiknop met één hand te stellen. En dan… pairen maar!

Met een druk op de knop aan de achterzijde wordt de LifeBEAM aangezet en zo detecteerbaar voor je device. Dit kostte de eerste keer even, maar iedere volgende keer werd de verbinding direct gemaakt. Ik heb de LifeBEAM getest tijdens diverse race- en mtb-ritten
met Strava via Bluetooth en met een Garmin eTrex Touch 35 via ANT+ en beiden werkten binnen enkele seconden.

Strava Lazer Genesis Lifebeam settings  Lazer Genesis Lifebeam Strava heartrateGarmin Lazer Genesis Lifebeam 1Garmin Lazer Genesis Lifebeam 2

Mijn conclusie over de Lazer Genesis LifeBEAM

Lazer Genesis LifeBEAM backMet de Lazer Genesis LifeBeam is er een goede mogelijkheid bijgekomen om zonder beklemmende borstband je hartslag te monitoren tijdens het fietsen. En omdat Lazer een kwaliteitsmerk is, biedt deze helm een comfortabele pasvorm, eenvoudige verstelmogelijkheid gecombineerd met snelle pairing Bluetooth en ANT+.

Een nadeel van de LifeBEAM is de koeling van je hoofd. De batterij en sensor aan de achterzijde blokkeren een luchtdoorlaat, waardoor de ventilatie beperkt wordt. Dat is zeker bij heet weer of zware inspanning minder prettig.

Prijs & beschikbaarheid

De prijs van de Lazer Genesis LifeBEAM is behoorlijk. Zijn ‘gewone’ broertje kost € 160. De prijs voor de LifeBEAM variant is € 230 en is te koop via de vele dealers van Lazer.

Related Posts
Review: UE Boom 17
Lees meer

Review: UE Boom

Laat ik maar gelijk beginnen, een wireless speaker is een bijna onmisbare accessoire bij een tablet of smartphone. Voordat…
Draag je steentje bij met LED 20
Lees meer

Draag je steentje bij met LED

Door je gloeilampen in huis te vervangen door LED-lampen, kun je al snel je steentje bijdragen aan een beter milieu. Lampdirect.nl legt uit hoe dat werkt en hoe het zit met de kosten. Lees alles over de voordelen van LED.