Review: Garmin Forerunner 225 1

Review: Garmin Forerunner 225

Natuurlijk kun je als hardloper je activiteiten meten door bijvoorbeeld het gratis Runkeeper op je mobiel te gebruiken, maar als je echt serieus bent kijk je wat verder. Zo biedt Garmin de Forerunner 225. Dat is een hardloop-horloge dat je helpt je tijd, snelheid en hartslag bij te houden en ervoor zorgt dat je precies in de juiste ‘zone’ loopt.

Specs

Garmin Forerunner 225 in boxIn de doos vind je het horloge, een oplaadstation (met USB-kabel) en een quick start manual in een aantal talen.

Het horloge beschikt over:

  • Een hartslagsensor, zodat hij kan laten zien wat je actuele hartslag is en in welke zone je rent
  • Een stappenteller
  • Een kleurenscherm
  • ‘Idle alert’, hij geeft je een herinnering, wanneer je ‘te lang’ stil zit, om even te bewegen
  • Tijdweergave, zoals je van een horloge verwacht 😉

En hij:

  • Meet je tijd, stappen, afstand, pace, hartslag en verbrande calorieën.
  • Synchroniseert via Bluetooth met je smartphone zodat je gemakkelijk je activiteiten aan je online profiel kunt toevoegen.

De ingebouwde hartslagmeter van het horloge meet direct van je pols. In tegenstelling tot eerdere Garmin horloges kun je daarom met de Forerunner 225 gaan rennen zonder dat je hartslag-band om je borst moet dragen om je hartslag te meten. Dat is een groot voordeel.

Hardware

De smartwatch voelt robuust aan en zit lekker om de pols. Hij ziet er wel sporty uit. Ik vind hem zelf aan de grote kant en door zijn looks is hij ongeschikt voor ‘alledaags gebruik’. Echter, ik heb ook mensen gehoord die hem juist gaaf vinden en wél dagelijks zouden gebruiken.

Garmin Forerunner 225 on wrist

Het horloge is erg licht (slechts 54 gram) en redelijk dun voor zijn mogelijkheden (16mm). Het kleurenscherm ziet er altijd goed uit en is in alle lichtomstandigheden goed afleesbaar. Je bedient het horloge met de knoppen aan de zijkant. Natuurlijk is het horloge ook waterdicht. De batterijen gaan 6 uur mee als GPS aan staat, maar tot 6 weken wanneer je het horloge in ‘horloge stand’ gebruikt.

Software

Het horloge werkt eenvoudig, direct na het in gebruik nemen is de werking duidelijk. Hoe je het backlight inschakelt, het device unlockt, activiteiten registreert en tussen de verschillende schermen wisselt, het spreekt voor zich. Als je gaat rennen ontgrendel je het horloge, wacht je op een GPS-fix en kun je met 1 toets je run beginnen.

Je kunt het horloge ook gebruiken als activity tracker. Je dagelijks bewegingen worden dan ook gemonitord en er is een “Move alert” die je eraan blijft herinneren niet stil te gaan zitten. Maar, als je niet rent, en gewoon op kantoor achter je computer zit, wordt je af en toe herinnerd aan je onsportieve gedrag door een melding: “Bewegen!”. De enige manier om de melding te resetten is door ten minste een aantal minuten te gaan lopen. Ik ben een fan van een idle alert, maar deze manier van melden en het verplicht lopen wordt op een onsympathieke manier gebracht en zou wat vriendelijker kunnen 😉

Garmin Forerunner 225 settings

Zones

Tijdens het rennen kun je een scherm aanzetten, waarop je ziet in welke zone je hartslag zich bevindt. Dát is de grote kracht van het horloge. Je hartslag bepaalt namelijk wat voor training je aan het doen bent.

Voortdurend krijg je feedback over in welke hartslagzone je je bevindt en dus of je goed traint.

Verder houdt het horloge natuurlijk allerlei data bij, die direct af te lezen zijn tijdens het rennen. Zoals je snelheid (pace), tijd en afstand.

Dashboards en Garmin Connect

Je kunt op je smartphone Garmin Connect installeren. Daarmee kun je de data van je horloge (wireless, via Bluetooth) uitlezen en heb je verschillende dashboards. Het voordeel hiervan is dat je horloge zo zijn verzamelde data direct kan versturen naar jouw profiel bij Garmin. Ook kun je online inloggen in Garmin Connect. Daar zie je vervolgens de gegevens die jouw smartphone heeft verstuurd namens jouw horloge.

Groot voordeel: Je hoeft je horloge dus niet aan je computer te hangen om de data te verzenden.

Garmin Connect is super-uitgebreid. Alles wat je zou willen kunnen doen met sport- en gezondheidsdata is hier te vinden. Denk aan je activiteiten, agenda, verzamelde badges, calorieën, doelen, je gewicht, rapportages, stappen, uitdagingen, workouts, etc.

Garmin Connect

Van een rondje hardlopen kun je op een kaartje je route, afstand, tijd, gemiddeld tempo en verbrande calorieën zien, maar ook hoe je hartslag het deed qua zones, BPM, gemiddelde en maximum. Verder zie je informatie over zaken als je staplengte, hoogte, tussentijden en je cadans (stappen per minuut).

Je kunt een ronde vervolgens ook weer opslaan als nieuw doel, of bv. de GPS data exporteren naar verschillende formaten.

Smartwatch?

Ookal beschikt de Forerunner over een kleurenscherm, beschikt hij over GPS en een hartslagsensor, het is geen smartwatch zoals vele andere merken uitbrengen. Je kunt er geen apps op installeren, Garmins eigen systeem draait erop en hij is echt specifiek ontwikkeld voor hardlopen.

Resumé

Garmin heeft vorig jaar zijn nieuwe hardloophorloge Forerunner 225 uitgebracht. Dit is een schitterende gadget voor de serieuze hardloper die wil trainen op basis van hartslag. Dankzij de ingebouwde hartslagmeter en GPS heb je naast dit horloge verder niets nodig om je activiteit te tracken.

Je kunt je verzamelde gegevens (als je weer in de buurt van je telefoon of computer bent) gemakkelijk verzenden naar jouw Garmin Connect-profiel waar je meer details kunt zien, data kunt vergelijken en kunt leren hoe je jouw prestaties kunt verbeteren.

Als regulier horloge vind ik de Forerunner 225 minder geschikt, omdat hij vrij ‘lomp’ is in zijn uiterlijk en er mijns inziens te sportief uitziet. Maar, menig ander persoon vond het juist wél een stoer horloge voor dagelijks gebruik.

Het horloge is gemakkelijk te bedienen, zit lekker en is heel goed in waarvoor hij ontwikkeld is. Dus als je op zoek bent naar een hardloophorloge, bekijk dan zeker de Garmin Forerunner 225.

Voordelen

  • Ingebouwde hartslagmeter, dus geen band meer nodig
  • GPS is snel en accuraat
  • Je leert lopen op basis van hartslag-zones, waar het eigenlijk om gaat.

Nadelen

  • Voor hobbymatig gebruik is het een dure gadget
  • Hij kan ‘lomp’ overkomen, wanneer je hem als normaal horloge wilt gebruiken
  • Idle alert is nogal dwingend

Prijs

Je kunt de Garmin Forerunner 225 voor minder dan 299 euro (adviesprijs) kopen bij onder andere: Garmin zelf, Coolblue, Futurumshop, en Centralpoint, of via onderstaande widget bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Related Posts