Smart TV-software, nu nog meer smaken.... 1

Smart TV-software, nu nog meer smaken….

Met iedere technologiebeurs lijkt er weer een nieuwe reeks aan besturingsystemen voor Smart TV’s aangekondigd te worden. Ook bij de CES is dit niet anders, een greep uit de nieuwe beschikbare systemen.

Fy15_Lifestyle_TV_5500_withDashboard_cropped-1024x729

TP Vision/Philips

TP Vision heeft bekend gemaakt flink in te gaan zetten op Android. Dit betekent dus dat alle nieuwe Philips TV’s uitgerust gaan worden met smart TV-software gebaseerd op Android 5.0 (Lollipop). Uiteraard is de interface volledig aangepast voor TV’s.

LG+webOS+2+0

LG

LG heeft versie 2.0 van hun WebOS-platform aangekondigd. Dit is een doorontwikkeling van de 1e versie, die dan weer gebaseerd was op het platform ooit ontwikkeld door Palm, overgekocht door HP en uiteindelijk dus in handen van LG terecht gekomen voor hun TV’s. LG claimt een 60% snellere opstarttijd en betere besturing van externe apparaten (USB??) in deze nieuwe versie.

Samsung

Niet Android of webOS, maar uiteraard Samsung’s eigen Tizen-software vormt de basis voor al hun nieuwe smartTV’s. Hiermee stapt dus ook Samsung af van zijn vorige OS.

Panasonic

Omdat we nog niet genoeg verschillende systemen voor TV-platformen hebben gaat Panasonic in zee met FirefoxOS als basis voor zijn nieuwe smart TV’s.

Sony

Het is bijna niet te geloven, maar Sony kiest net als TP Vision/Philips voor Android. Idealiter zou een app voor de één dus ook op de ander moeten werken, maar de praktijk zal moeten uitwijzen of dit natuurlijk ook echt zo is.

En zo is de TV-markt weer enorm versnipperd en moeten apps voor TV’s voor veel verschillende OS-en geschreven worden, de vraag is natuurlijk of iedere app-aanbieder dat wil. De Android-versie van Philips en Sony belooft een goede basis, maar een TV-interface wijkt erg af van een mobiel device en je mist de touch. Een aparte interface lijkt dus nodig. Voorlopig lijkt een uniform model voor TV-apps in ieder geval nog ver weg.

Related Posts
xperia-m4-aqua-dual-gallery-01
Lees meer

Sony Xperia M4 Aqua nu beschikbaar, check de abo’s

De Sony Xperia M5 Aqua is na de introductie in maart dit jaar nu officieel verkrijgbaar in Nederland. De Xperia M4 Aqua is een mid-range telefoon met twee krachtige camera's, waterbestendigheid en een batterij die 2 dagen meegaat.