Nieuwe technieken die je op het juiste pad houden 1

Nieuwe technieken die je op het juiste pad houden

Ga je er de komende maanden nog op uit? Lange fietstochten, wandeltochten of lange routes rennen? Misschien is een navigatietoestel of wearable wel een goed gadget voor je om mee te nemen. Lees in deze post de voordelen van beide en maak jouw keuze!

De techniek heeft de laatste jaren niet stilgestaan en dat heeft er voor gezorgd dat er steeds meer betaalbare gadgets voor wandelaars en sporters in de winkels zijn verschenen. Naast de smartphone, die we vandaag de dag vrijwel allemaal wel hebben, zijn de meeste gadgets die van pas komen bij het wandelen, kamperen en fietsen in te delen in grofweg twee categorieën, namelijk navigatietoestellen en wearables.

Navigatietoestellen

Een navigatietoestel is de ideale gadget voor vele automobilisten, maar wordt de laatste jaren ook steeds vaker gebruikt door wandelaars en fietsers die van plan zijn een lange tocht te maken. Hoewel je misschien zou denken dat navigatietoestellen na de opkomst van de smartphone een stille dood zouden sterven, is dat niet het geval geweest. De grootste gps-apparatenfabrikant Garmin heeft hier met de ontwikkeling van zijn navigatietoestellen en wearable-technologieën tijdig op ingespeeld. Met name onder fietsers, wandelaars en andere sporters is de nieuwste apparatuur van Garmin razend populair. Dat komt vooral doordat  het meer bewegingsvrijheid geeft en smartphones een vrij zwakke batterij hebben, waardoor je na een paar uur navigeren al snel zonder stroom zit. Een navigatietoestel heeft doorgaans een batterij die langer meegaat, waardoor je ook op langere wandel- en fietstochten altijd precies weet waar je bent en waar je naartoe moet.

Een navigatietoestel heeft bovendien het voordeel dat je het toestel direct als het uit de doos komt kan gebruiken en dus niet eerst naar een geschikte navigatieapp hoeft te zoeken. Dit maakt het echter wel belangrijk om, voordat je het toestel aanschaft, goed onderzoek te doen, aangezien je de software na de aanschaf van een toestel niet meer zomaar kan veranderen. In tegenstelling tot bij smartphones is het dus niet mogelijk om middels een app nieuwe software te installeren.

Wearables

Een wat nieuwere categorie gadgets die bij uitstek geschikt zijn voor wandelaars, hardlopers en fietsers zijn wearables. Wearables zijn de laatste jaren echt in opkomst. In 2015 werden er wereldwijd bijna 80 miljoen wearables verkocht. Onder deze categorie vallen onder andere smartwatches en armbanden die, in de meeste gevallen via Bluetooth, verbinding kunnen maken met je smartphone. De meeste wearables beschikken over een eigen scherm waarmee de afstand, het aantal verbruikte calorieën en het aantal stappen dat je hebt gezet kan worden bekeken.

garmin-smart-watch

Daarnaast is het, afhankelijk van de wearable, in sommige gevallen ook mogelijk om andere zaken te meten zoals je hartslag, routeinformatie en specifieke informatie over je activiteit. Denk hierbij aan mountainbiken, roeien of zelfs de hindernissen op de golfbaan. Hoewel ook hier geldt dat veel van deze zaken ook met een smartphone kunnen worden bijgehouden, hebben wearables het voordeel dat ze gedragen kunnen worden, lichter zijn en een langere batterijduur hebben. Via speciale smartphone-apps kunnen de gegevens bovendien eenvoudig worden gesynchroniseerd met je smartphone en zo kan je thuis in alle rust je dagelijkse resultaten bekijken en vergelijken op een wat groter scherm.

meting-app-sport

Conclusie

Als je deze zomer of herfst nog van plan bent om erop uit te trekken en een lange fiets- of wandeltocht wil maken in een onbekend gebied, dan kan een navigatietoestel zeker van pas komen. In veel andere gevallen is het waarschijnlijk eenvoudiger en vooral goedkoper om gewoon je smartphone te gebruiken. Navigatietoestellen beschikken vaak alleen over navigatiesoftware en ze bieden daardoor behalve een lange batterijduur weinig extra’s ten opzichte van de smartphone.

Voor wearables geldt een heel ander verhaal en eigenlijk kunnen we elke wandel-, ren- en fietsliefhebber wel aanraden om een wearable aan te schaffen. Wearables zijn er in alle soorten, maten en prijsklassen en ze maken het sporten in de buitenlucht een stuk bevredigender en leuker doordat je je voortgang eenvoudig kunt bijhouden en vergelijken met vrienden. Doordat je ze bovendien gewoon kunt dragen heb je er tijdens het sporten geen last van.

Wel raden we aan om voordat je een definitieve keuze maakt en een navigatietoestel of wearable aanschaft even goed naar de specificaties en functionaliteit van het apparaat, de verschillen tussen de apparaten onderling kunnen soms best groot zijn.

2 comments
  1. Tof artikel!
    Heb zelf de Garmin S60 als golfhorloge en de mogelijkheden zijn giga…aanrader dus!

  2. Ik ga wel vaker fietsen of wandelen door de natuur, dus zo een navigatie toestel kan ik zeker goed gebruiken. Tot nu toe gebruikte ik mijn smartphone, maar ik vind die niet zo handig. Door de grootte van mijn scherm en gevoeligheid, ben ik bang dat die snel kapot gaat tijdens het vallen. Een wearable lijkt mij eenvoudig te gebruiken en ik kan hem gewoon aan mijn pols dragen.

Comments are closed.

Related Posts
tomtom-go-51
Lees meer

Nieuws: TomTom GO 51 en GO 61 aangekondigd

TomTom heeft zijn aanbod voor navigatiesystemen met twee nieuwe producten uitgebreid. De TomTom GO 51 en GO 61 beschikken beide over de Lifetime-diensten (o.a. wereldkaarten en flitsers).